Paulins Brygga
Paulinsbrygga har en stormig historia.
När området byggdes lyckades man med bedriften att få anlägga en badbrygga nedanför området. Bryggan bekostades av Paulinsvägförening som även ansvarar för drift och skötsel med villkoret att vem som helst får bada vid den då den ligger på Båstads mark.
Den första bryggan konstruerades med betongbalkar och en överdel i trä som föreningens medlemmar tog upp och ner varje år. Ett gäng av ursprungliga entusiaster låg i vattnet på våren och spände fast överdelen med spännband. Många gånger höll dock inte spännbanden och hela överdelen blåste iväg. Man kunde hämta hem brädbitarna i Malen. Sen var det bara att fästa dit dem igen.
Dock var bryggan allas stora förälskelse. Vi som tagit vår morgon och kvällsdopp varje dag har alltid varit fast övertygade om att bryggan aldrig får försvinna.
Den första bryggan höll på det här sättet alla lyckliga till den enorma stormen 2008. Allt försvann men vi bestämde direkt att bygga upp en ny brygga.
1:a nya bryggan blev klar i juni 2009.
Efter att alla medlemmar i vägföreningen lagt ett väldigt stort bidrag kunde vi bygga upp bryggan igen. Tanken var att höja bryggan 1 meter så att vattnet kunde strömma under bryggan vid hårt väder. Eftersom ingen ville ligga i vattnet och fästa bryggan med spännband längre byggdes den som en permanent brygga. Det gjöts nya fundament och de skickligaste bryggbyggarna anlitades. Den väldigt fina bryggan invigdes högtidligt den 13:e augusti 2009. Men då hade vi badat i havet hela den sommaren.
Den blåste sönder och samman på hösten 2011 i orkanen Yoda. Man mätte upp vindhastigheter på 41m/s. Vattenståndet höjdes 2 meter och vågorna som slog in mot bryggan var 4m höga. Allt vi byggt upp totalhavererade.
2: nya bryggan blev klar i juni 2012.
Nu byggdes bryggan tillbaks igen men på ett provisoriskt sätt. Vi hoppades helt enkelt att det var slut på höststormarna. Att Paulinsbrygga hade tagit sin beskärda del av haverier. När allt var uppbyggt och klart såg bryggan i princip ut som tidigare. Det blev morgon och kvällsdopp även den sommaren. Inte kunde vi ana att det lurade nya faror bakom Bjärehalvön.
Även denna brygga försvann. Detta i höststormen Sven i december 2013.
3:e nya bryggan blev klar i mitten av juni 2014.
Man skulle kunna tro att medlemmarna i Paulinsvägförening skulle ge upp nu. Men inte. Omedelbart sattes det ihop ännu en grupp av entusiaster att utreda hur att gå tillväga för att kunna ta sina älskade morgon och kvällsdopp även 2014.
Det var ingen tvekan. På årsmötet bankades den nya planen för bryggan igenom. Alla var med.
Nu gick vi tillbaks till den första bryggidén, att plocka upp bryggan på hösten och lägga i den på våren. Det specialgjordes galvaniserade balkar som fästes med brobyggarteknik i fundamenten. Istället för ett trä däck gjöts det ett betongdäck. Längst ut på det yttersta fundamentet gjöts en helt ny betongplatta. Balkarna fästes i de två betong fundamenten.
Vi tror nu vi fått den ultimata bryggan. Eftergiften vi gjort är att vi måste hahjälp av entreprenörer att montera på och av trätrallarna varje år. Kanske var denursprungliga planen för bryggan trots allt inte så dum, den höll ju faktiskt inärmare 30 år.
Vi vill tacka alla bidragsgivare.
Som ni nu förstår är vi i Paulinsvägförening ganska tjuriga typer. Vi har varit tvungna att lägga ner mycket pengar under årens lopp för att detta projekt ska kunna fortsätta.
Men utan allmänhetens bidrag tror vi nog inte att vi orkat. Så vi vill tacka alla som sätter in en slant varje år. Dessa pengar var avgörande helt för att kunna ta beslutet att bygga tillbaka bryggan 2014 igen.
Sommaren 2014 var den finaste på år och dag. Antalet morgonbadare varrekordstort och så var även era bidrag.
Vi vill även tacka Sparbanksstiftelsen Gripen – i samarbete med Swedbank för ett mycket generöst bidrag.
Slutligen ett stort tack till WIWA Bygg som färdigställde bryggan precis i tid till att vattentemperaturen blev badbar. WIWA har även ansvarat för en mycket snygg design och konstruktion av nya balkar, överdel och betongdäcket på land. Allt för att stå emot framtida stormar.
Ett stort tack till alla!
Paulinsvägförening 2015-01-24
Thomas Andrén
P.S. Du kan följa bryggans stormiga historia under Bildarkiv.
Om du missade förra årets bidrag så går det fortfarande utmärkt att sätta in detta på BG 375-4611. Vänligen notera namn och adress på inbetalningen så vi får möjlighet att tacka.